Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania: najlepiej całą noc
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, garnek, trzepaczka/mikser ręczny, łyżka, druga miska
Składniki:
- wafle suche (5 płatów)
- kostka masła
- 1,5 kieliszka orzechówki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki zblendowanych orzechów
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
1. Jajka i cukier wrzucamy do miski i ubijamy nad parą wodną. Cukier musi się całkowicie rozpuścić, więc ta czynność trwa ok.15 minut. Po ubiciu odstawiamy w chłodne miejsce.
2. Gdy masa będzie już chłodna ubijamy w drugim naczyniu masło i dodajemy łyżka po łyżce masę.
3. Na koniec dodajemy orzechówkę, kakao i orzechy - ubijamy/miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
4. Na pierwszy płat wafla wykładamy dwie łyżki kremu, rozsmarowujemy nożem dokładnie po całości, przykrywamy kolejnym waflem i robimy to samo ze wszystkimi.
5. Całość przykryć suchą ściereczką i położyć na wierzch coś ciężkiego. Wafelki najlepsze są na następny dzień.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz