Menu

niedziela, 15 stycznia 2017

Wafelki z domowym kremem orzechowo-kakaowym

Te wafelki to smak mojego dzieciństwa. Zawsze z Babcią i kuzynkami robiłyśmy takie kakaowe (przepis). Ja trochę zmodyfikowałam przepis i wyszły mi równie pyszne wafelki z kremem orzechowo-kakaowym. 

Czas przygotowania: 30 minut  
Czas oczekiwania: najlepiej całą noc   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: miska, garnek, trzepaczka/mikser ręczny, łyżka, druga miska




Składniki:
- wafle suche (5 płatów)
- kostka masła
- 1,5 kieliszka orzechówki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki zblendowanych orzechów
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka

1. Jajka i cukier wrzucamy do miski i ubijamy nad parą wodną. Cukier musi się całkowicie rozpuścić, więc ta czynność trwa ok.15 minut. Po ubiciu odstawiamy w chłodne miejsce.

2. Gdy masa będzie już chłodna ubijamy w drugim naczyniu masło i dodajemy łyżka po łyżce masę.

3. Na koniec dodajemy orzechówkę, kakao i orzechy - ubijamy/miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.

4. Na pierwszy płat wafla wykładamy dwie łyżki kremu, rozsmarowujemy nożem dokładnie po całości, przykrywamy kolejnym waflem i robimy to samo ze wszystkimi.

5. Całość przykryć suchą ściereczką i położyć na wierzch coś ciężkiego. Wafelki najlepsze są na następny dzień.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz