Niestety nie mam zdjęć po pieczeniu, ponieważ świąteczny klimat w moim domu sprawił, że wszystkie ciastka magicznie zniknęły zanim wzięłam do ręki aparat:)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: 2 godziny
Czas pieczenia: 10 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: folia, papier do pieczenia, blacha, wykrawaczka do ciastek, wałek zwykły, wałek dekoracyjny
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
1. Przygotowujemy ciasto kruche z tego przepisu. Rozwałkowujemy ciasto trochę grubiej zwykłym, klasycznym wałkiem i podsypujemy mąką. Przed użyciem wałka ze wzorkami podsypać raz jeszcze mąką z jednej i drugiej strony (ciasto łatwo się przykleja do dziurek).
2. Przejechać wałkiem dekoracyjnym od jednej do drugiej strony - mocno dociskając i wyciąć ciasteczka ulubioną wykrawaczką (ja użyłam gwiazdki).
3. Ciastka wyłożyć na blachę uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach C ok.10 minut.
Smacznego:)
O, takie przepisy lubię - proste, tanie :) Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń