Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g ziemniaków ugotowanych
- 100 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- sól, pieprz
1. Mąkę z dodatkiem soli zalewamy wodą i zagniatamy. Jeśli jest za suche dolewamy więcej wody, jeśli za mokre i lepiące - dodajemy mąki. Czynność ta może powtórzyć się parę razy, więc wyjdzie więcej wody i mąki niż w przepisie. Zagniatamy bardzo mocno i z siłą do uzyskania jednolitej kuli.
2. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy.
3. Boczek podsmażamy z pokrojoną cebulą. Twaróg i ugotowane ziemniaki mielimy (lub łączymy rękoma). Dodajemy boczek z cebulą, sól i pieprz.
4. Na blat sypiemy trochę mąki i wałkujemy ciasto na cienki placek. Za pomocą szklanki odkrajamy kółka. Do każdego kółka wkładamy łyżeczkę farszu i bardzo mocno zaklejamy (możemy dołączyć wzorek - ja je uwielbiam:)).
5. Wrzucamy pierogi do gotującej się wody i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Można jeść ugotowane lub podsmażone:) Ja uwielbiam każde!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz