Menu

czwartek, 12 stycznia 2017

Spaghetti z ricottą i pieczonym czosnkiem

Ostatnio złapałam się na tym, że za każdym razem jak kupuję ricottę to zapominam o jej terminie ważności i orientuję się już po czasie. Rano zarejestrowałam, że to właśnie dziś jest ten dzień - W KOŃCU! 

Pieczony czosnek pachnie przepięknie. Podczas pieczenia traci on swój ostry, czosnkowy smak, dlatego nie trzeba obawiać się, że w przepisie jest cała główka (a nie 1 ząbek).

Czas przygotowania: 35 minut  

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: naczynie żaroodporne/blacha, papier do pieczenia, nóż, deska do krojenia, mały garnek, miska, łyżka







Składniki:
- główka czosnku
- 250 g sera ricotta
- 6 suszonych pomidorów
- makaron spaghetti (porcja dla 2 osób) 
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano
- opcjonalnie: rukola

1. Odcinamy górną część główki czosnku, kładziemy w naczyniu żaroodpornym na papier do pieczenia i polewamy łyżką oliwy. Pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut.

2. Po tym czasie wyciągamy czosnek z piekarnika, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy ricottę, sól, pieprz, oregano i pokrojone suszone pomidory - łączymy.

3. Makaron ugotować al dente. Odsączyć i zostawić 1/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu. Wrzucamy makaron, wodę i przygotowaną wcześniej ricottę do garnka - wszystko razem szybko wymieszać i podawać od razu z dodatkiem oliwy.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz