Pieczony czosnek pachnie przepięknie. Podczas pieczenia traci on swój ostry, czosnkowy smak, dlatego nie trzeba obawiać się, że w przepisie jest cała główka (a nie 1 ząbek).
Czas przygotowania: 35 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: naczynie żaroodporne/blacha, papier do pieczenia, nóż, deska do krojenia, mały garnek, miska, łyżka
Składniki:
- główka czosnku
- 250 g sera ricotta
- 6 suszonych pomidorów
- makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano
- opcjonalnie: rukola
1. Odcinamy górną część główki czosnku, kładziemy w naczyniu żaroodpornym na papier do pieczenia i polewamy łyżką oliwy. Pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut.
2. Po tym czasie wyciągamy czosnek z piekarnika, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy ricottę, sól, pieprz, oregano i pokrojone suszone pomidory - łączymy.
3. Makaron ugotować al dente. Odsączyć i zostawić 1/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu. Wrzucamy makaron, wodę i przygotowaną wcześniej ricottę do garnka - wszystko razem szybko wymieszać i podawać od razu z dodatkiem oliwy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz