Menu

piątek, 12 lutego 2016

Raviolo con uovo

Uwielbiam takie pomyłki! Będąc kiedyś w słynącej z włoskich potraw stołecznej restauracji, myślałam, że zjadłam najlepsze na świecie raviolo con uovo na świecie. Naprawdę nie widziałam cienia szansy na przyrządzenie tego dania lepiej. I teraz będzie mało skromnie: do czasu, aż sama zrobiłam te zacne danie...

Coś wybitnego:) Cienkie ciasto, płynne żółtko, szałwia z masłem, parmezan, ricotta... Niebo w gębie. Ale naprawdę NIEBO W GĘBIE. Jeśli nie macie pomysłu na walentynkową kolację, a chcielibyście ugotować coś innego niż kolejne spaghetti bolognese to serdecznie polecam raviolo con uovo.

Wydaje się być trudne do zrobienia, ale to tylko pozory. Spróbujcie naprawdę. Jest czasochłonne i trzeba się naprawdę przyłożyć do każdej czynności, ale podczas pierwszego kęsu jesteśmy już w 100% pewni, że było warto:)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas odłożenia ciasta: 1 godzina
Czas gotowania: 5 minut

Poziom trudności: średnie 
Ilość porcji: 3

Przydatne naczynia: miska, widelec, szklanka, woreczek plastikowy/szpryca cukiernicza, nóż, garnek, patelnia, deska do krojenia, wałek, mniejsza miska 

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/02/raviolo-con-uovo.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/02/raviolo-con-uovo.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/02/raviolo-con-uovo.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/02/raviolo-con-uovo.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2016/02/raviolo-con-uovo.html


Składniki (na ciasto):
- 160g mąki pszennej
- 1 jajko całe
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki (na farsz):
- 250g sera ricotta
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 3 żółtka
Składniki (do polania raviolo):
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki posiekanej szałwii
1. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtka i sól - łączymy widelcem. Po połączeniu się składników, wykładamy ciasto na blat i zagniatamy mocno ręką. Ciasto w efekcie musi być twardsze i elastyczne. Czas zagniatania ok.8-10 minut.

2. Odstawiamy ciasto do miski i przykrywamy suchą ściereczką na 1godzinę.

3. Farsz: do miski dodajemy ricottę, jajko, parmezan, pietruszkę, szałwię i przyprawy - łączymy widelcem i wkładamy do woreczka foliowego lub szprycy cukierniczej.

4. Ciasto porządnie rozwałkowujemy (cienko). Za pomocą woreczka/szprycy tworzymy gniazdko (na dnie również powinien znaleźć się farsz) i wbijamy żółtko. Zakrywamy gniazdko ciastem, dociskamy i odkrawamy za pomocą większej szklanki/noża/radełka. Dociskamy boki, aby się skleiły.

5. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, od razu lekko zamieszać (żeby nie przykleiło się do dna) i gotujemy max. 5 minut. (Jeśli ciasto jest bardzo cienkie max. 4 minuty).

6. Gotowe raviolo wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masłem z szałwią oraz parmezanem.

Smacznego:)

2 komentarze: