Menu

czwartek, 17 grudnia 2015

Pierniki "Merry Christmas"

W tym roku mamy pierwszą, małą choinkę w domu, w Warszawie. Była tylko jedna bombka, zrobiona przez moją Mamę własnoręcznie, a tak to zero ozdób świątecznych... Akumulator padł jak na złość, a na szybko chciałam cokolwiek, byleby ozdobić moją małą choinkę. Lampki udało się kupić w sklepie na dole, ale proponowane tam dekoracje nie spełniały moich oczekiwań.

A jak wiadomo potrzeba matką wynalazków i tym sposobem z ciastka powstał 'czubek' choinki. Według mnie prezentuje się znakomicie:) Nie dość, że pierniki są dobre w smaku, to jeszcze pełnią funkcję dekoracyjną. Są wspaniałe również na mały prezent np. dla kolegów z pracy. Drobiazg a cieszy:) Nie tylko oko, ale i brzuch;)

Jestem wręcz urzeczona tym stemplem. Dla chętnych jest dostępny jeszcze na garneczki.pl. W nadaniu kształtów pomogła mi wykrawaczka w zestawie której, są również świąteczne szablony do wykorzystania z cukrem pudrem lub np.marcepanem (garneczki.pl).

Teraz koniecznie muszę znaleźć sklep/miejsce/stronę, gdzie będę mogła zaprojektować sobie taki stempel, ale z nazwą be-tasty - może coś wiecie? Będę wdzięczna za wszelkie info!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas trzymania w lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 8 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, blacha, papier do pieczenia, folia aluminiowa, wykrawaczka do ciastek, stempel do ciastek








Składniki:
- 300 g mąki
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 5 łyżek przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli miód nie jest płynny, należy zalać go 2 łyżkami gorącej wody (nie wrzątkiem!) i rozpuścić.

2. Kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wyciągamy ciasto, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok.1,5 cm. Wykrawamy kształt ciastek i 'stemplujemy'.




    


4. Ciastka układamy w małej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut. Po tym czasie wyłożyć pierniki na blachę i poczekać do ostygnięcia.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. świetne stempelki, super to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia, skąd masz te cudowne stempelki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusia, w opisie jest:))) www.garneczki.pl - jak klikniesz w link w opisie na górze to przekieruje Cię od razu do tego produktu:)

      Usuń
  3. Swietny artykuł. Osobiście kupiłem ostatnioDeske do krojenia i moje jedzenie od razu smakuje inaczej

    OdpowiedzUsuń