Menu

środa, 4 listopada 2015

Tagliatelle w sosie szpinakowo-porowym

Makarony pasują do każdej sytuacji. Wykwintna kolacja, rodzinny obiad, lunch na szybko do pracy - zawsze są udane. Tym razem tagliatelle w sosie porowo-szpinakowym z dodatkiem szynki i fety. Jeśli chodzi o makaron tagliatelle - od dłuższego czasu kupuję ten świeży z lodówek - polecam.

Przydatna wskazówka: trudno jest obmyć por z ziemi. Wystarczy przekroić por wzdłuż, obrócić i jeszcze raz przekroić wzdłuż - dzięki temu możemy dotrzeć do wszystkich warstw i obmyć dokładnie.

Czas przygotowania: 25-30 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek, łyżka, szpatułka do mieszania

                                                                       Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu




Składniki:
- por
- szpinak świeży (2-3 garści)
- 250 ml śmietany 18%
- 6 plastrów szynki
- ser feta (pół kostki)
- sól, pieprz
- makaron tagliatelle (ugotowany al dente)
- masło klarowane, olej (2 łyżki)

1. Por myjemy, odcinamy końcówkę i kroimy w mniejsze talarki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy kawałki pora. 

2. Dodajemy świeże liście szpinaku i cały czas mieszamy wszystko trzymając na małym ogniu. Dodać sól i pieprz do smaku.

3. Po ok.6 minutach dodajemy pokrojoną szynkę i pokruszony ser feta - łączymy.

4. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładne łączymy wszystkie składniki. Ugotowany makaron polewamy sosem albo dodajemy tagliatelle na patelnie i podsmażając jeszcze 2 minuty łącząc wszystko.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. uwielbiam szpinak wiec z miłą chęcią bym to zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń