Przydatna wskazówka: trudno jest obmyć por z ziemi. Wystarczy przekroić por wzdłuż, obrócić i jeszcze raz przekroić wzdłuż - dzięki temu możemy dotrzeć do wszystkich warstw i obmyć dokładnie.
Czas przygotowania: 25-30 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek, łyżka, szpatułka do mieszania
Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu
Składniki:
- por
- szpinak świeży (2-3 garści)
- 250 ml śmietany 18%
- 6 plastrów szynki
- ser feta (pół kostki)
- sól, pieprz
- makaron tagliatelle (ugotowany al dente)
- masło klarowane, olej (2 łyżki)
2. Dodajemy świeże liście szpinaku i cały czas mieszamy wszystko trzymając na małym ogniu. Dodać sól i pieprz do smaku.
3. Po ok.6 minutach dodajemy pokrojoną szynkę i pokruszony ser feta - łączymy.
4. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładne łączymy wszystkie składniki. Ugotowany makaron polewamy sosem albo dodajemy tagliatelle na patelnie i podsmażając jeszcze 2 minuty łącząc wszystko.
Smacznego:)
uwielbiam szpinak wiec z miłą chęcią bym to zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)