Nie przepadam za ciastem drożdżowym, na którym zazwyczaj robi się tradycyjny makowiec. To ciasto jest według mnie idealne, kruche i na moim stole wigilijnym gości już od lat. Podane składniki wystarczą na dwa kawałki makowca - w związku z genialnym smakiem warto zrobić od razu dwa, bo pierwszy znika z szybkością światła:)
Czas przygotowania: 10-12 minut
Czas trzymania w lodówce: 45 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość: 2 makowce
Przydatne naczynia: miska, nóż, papier do pieczenia, blacha, widelec, folia aluminiowa
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- masa makowa w puszce (ok.600-700 g)
1. Wszystkie składniki oprócz masy makowej połączyć, posiekać i szybko zagnieść.
2. Ciasto podzielić na dwie, równe części, owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówcę (ok.45 minut).
3. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm.
4. Rozwałkowane ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć na nie połowę masy makowej. Zwinąć delikatnie w rulon, a końcówki podwinąć pod spód. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo.
5. Położyć rulony makowca na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 minut w 180 stopniach C.
Na koniec polać makowce lukrem (cukier puder+sok z cytryny) i obsypać migdałami.
Smacznego:)
brrr... nie cierpię maku...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Gratulacje:)
OdpowiedzUsuń