Menu

wtorek, 10 listopada 2015

Kruchy makowiec

W sklepach już święta pełną parą (sama dziś zastanawiałam się czy nie kupić ozdób choinkowych...), więc i ja zamieszczam dziś świąteczny przepis. Przepis ten pojawił się w dzisiejszym wydaniu Mojego Mieszkania. 

Nie przepadam za ciastem drożdżowym, na którym zazwyczaj robi się tradycyjny makowiec. To ciasto jest według mnie idealne, kruche i na moim stole wigilijnym gości już od lat. Podane składniki wystarczą na dwa kawałki makowca - w związku z genialnym smakiem warto zrobić od razu dwa, bo pierwszy znika z szybkością światła:)

Czas przygotowania: 10-12 minut
Czas trzymania w lodówce: 45 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Poziom trudności: średnie
Ilość: 2 makowce

Przydatne naczynia: miska, nóż, papier do pieczenia, blacha, widelec, folia aluminiowa


























Składniki:
- 1/2 kg mąki
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- masa makowa w puszce (ok.600-700 g)

1. Wszystkie składniki oprócz masy makowej połączyć, posiekać i szybko zagnieść.

2. Ciasto podzielić na dwie, równe części, owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówcę (ok.45 minut).

3. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm.

4. Rozwałkowane ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć na nie połowę masy makowej. Zwinąć delikatnie w rulon, a końcówki podwinąć pod spód. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo.

5. Położyć rulony makowca na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 minut w 180 stopniach C.

Na koniec polać makowce lukrem (cukier puder+sok z cytryny) i obsypać migdałami.

Smacznego:)

2 komentarze: