Menu

czwartek, 19 listopada 2015

Mini tarty z budyniem cytrynowym i bezą

Ostatnio oglądając znany program kulinarny Masterchef, przypomniało mi się, że kiedyś bardzo chciałam dostać wałek, którego używają uczestnicy programu. Jest to wałek firmy Fiskars Non-Stick (można zakupić go stronie przyjemnegotowane.pl KLIK ). Polecam go serdecznie, ponieważ jest dużo wygodniejszy niż tradycyjne, drewniane wałki. Nie trzeba wkładać tyle siły w wałkowanie, a do tego wygląda całkiem ekskluzywnie:)

Ostatnio jestem przeziębiona, a że odzyskałam w końcu węch i czuję smak tego co jem, postanowiłam umilić sobie czas czymś słodkim oczywiście! Tak powstała mini tarta z budyniem cytrynowym, powidłami śliwkowymi i bezą. Moja Mama jadła tę tartę na drugi dzień i jest zachwycona!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas trzymania w lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut

Poziom trudności: średnie
Ilość: 3 porcje

Przydatne naczynia: miska, wałek, nóż, 3 formy do mini tart, mikser, garnek, łyżka, szklanka








Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 60 g masła
- 1 łyżka wody zimnej
- szczypta soli

- 400 ml mleka
- 1 saszetka budyniu śmietankowego
- pół cytryny

- 1 białko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżki octu winnego
- 3 łyżki cukru
- powidła śliwkowe

1. Do miski wrzucamy przesianą mąkę, żółtko, cukier puder, masło (pokrojone na mniejsze kawałki), wodę i sól - szybko zagniatamy do otrzymania jednolitej masy, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.

2. Do szklanki wlewamy mleko (1/4 szklanki) i wsypujemy budyń (mieszamy żeby nie było grudek). Pozostałe mleko zagotować. Jak będzie już gorące dodać budyń i ciągle mieszać, aż do zgęstnienia. Odłożyć do wystygnięcia. Dodać sok z połówki cytryny i skórkę - delikatnie zamieszać.

3. Formy na mini tarty posmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (można podsypać mąką) i wyłożyć ciasto do form. Podziurkować widelcem i piec 15 minut w 200 stopniach C.

4. W tym czasie przygotować bezę. Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier (łyżka po łyżce) oraz mąkę i ocet- ubijać dalej - beza powinna być błyszcząca i gęsta.

5. Na podpieczone tarty wykładamy cienko powidła śliwkowe, budyń i bezę. Pieczemy w 180 stopniach C 15 minut, następnie zmniejszyć do 60 stopni C i suszyć jeszcze przez 20 minut.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Skąd masz taki świetny wałek ? Wyszło pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, ze sklepu internetowego przyjemnegotowanie.pl,
    http://www.przyjemnegotowanie.pl/Akcesoria-i-formy-do-pieczenia-k33/stolnice-miarki-walki-k35/FISKARS-Walek-do-ciasta-NON-STICK-seria-Functional-form-p44.html

    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarty pewnie pyszne, a wałek wygląda dość kosmicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też chcę taki "kosmiczny" wałek! <3 pewnie nie skrzypi jak mój drewniany ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha nie skrzypi:))) polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Haha nie skrzypi:))) polecam:)

    OdpowiedzUsuń