Ostatnio jestem przeziębiona, a że odzyskałam w końcu węch i czuję smak tego co jem, postanowiłam umilić sobie czas czymś słodkim oczywiście! Tak powstała mini tarta z budyniem cytrynowym, powidłami śliwkowymi i bezą. Moja Mama jadła tę tartę na drugi dzień i jest zachwycona!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas trzymania w lodówce: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość: 3 porcje
Przydatne naczynia: miska, wałek, nóż, 3 formy do mini tart, mikser, garnek, łyżka, szklanka
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 60 g masła
- 1 łyżka wody zimnej
- szczypta soli
- 400 ml mleka
- 1 saszetka budyniu śmietankowego
- pół cytryny
- 1 białko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżki octu winnego
- 3 łyżki cukru
- powidła śliwkowe
1. Do miski wrzucamy przesianą mąkę, żółtko, cukier puder, masło (pokrojone na mniejsze kawałki), wodę i sól - szybko zagniatamy do otrzymania jednolitej masy, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
2. Do szklanki wlewamy mleko (1/4 szklanki) i wsypujemy budyń (mieszamy żeby nie było grudek). Pozostałe mleko zagotować. Jak będzie już gorące dodać budyń i ciągle mieszać, aż do zgęstnienia. Odłożyć do wystygnięcia. Dodać sok z połówki cytryny i skórkę - delikatnie zamieszać.
3. Formy na mini tarty posmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (można podsypać mąką) i wyłożyć ciasto do form. Podziurkować widelcem i piec 15 minut w 200 stopniach C.
4. W tym czasie przygotować bezę. Białko ubić na sztywną pianę, dodać cukier (łyżka po łyżce) oraz mąkę i ocet- ubijać dalej - beza powinna być błyszcząca i gęsta.
5. Na podpieczone tarty wykładamy cienko powidła śliwkowe, budyń i bezę. Pieczemy w 180 stopniach C 15 minut, następnie zmniejszyć do 60 stopni C i suszyć jeszcze przez 20 minut.
Smacznego:)
Skąd masz taki świetny wałek ? Wyszło pysznie !
OdpowiedzUsuńHej, ze sklepu internetowego przyjemnegotowanie.pl,
OdpowiedzUsuńhttp://www.przyjemnegotowanie.pl/Akcesoria-i-formy-do-pieczenia-k33/stolnice-miarki-walki-k35/FISKARS-Walek-do-ciasta-NON-STICK-seria-Functional-form-p44.html
pozdrawiam:)
Tarty pewnie pyszne, a wałek wygląda dość kosmicznie :)
OdpowiedzUsuńteż chcę taki "kosmiczny" wałek! <3 pewnie nie skrzypi jak mój drewniany ^^
OdpowiedzUsuńHaha nie skrzypi:))) polecam:)
OdpowiedzUsuńHaha nie skrzypi:))) polecam:)
OdpowiedzUsuń