Menu

poniedziałek, 30 listopada 2015

Makowe roladki

Od jutra ruszam ze świątecznymi, kulinarnymi inspiracjami. Mam już w głowie tyle pomysłów, że nie mogę się doczekać ich realizacji i efektu. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli:)

A dziś kruche, makowe roladki. Mają bardzo dużo maku. Bardzo! Szybkie w przygotowaniu i niezwykle delikatne.

Czas przygotowania: 10-12 minut
Czas trzymania w lodówce: 45 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut

Poziom trudności: średnie

Przydatne naczynia: miska, wałek, szklanka, łyżka, folia, nóż


http://be-tastyblog.blogspot.com/2015/11/makowe-roladki.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2015/11/makowe-roladki.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2015/11/makowe-roladki.html

http://be-tastyblog.blogspot.com/2015/11/makowe-roladki.html

Składniki: 
- 250 g mąki 
- pół kostki masła 
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 łyżka śmietany 
- 1 całe jajko 
- 1 żółtko 
- masa makowa w puszce ok.400 g

1. Wszystkie składniki oprócz masy makowej połączyć, posiekać i szybko zagnieść. 

2. Ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówcę (ok. 45 minut). 

3. Po tym czasie wyjąć ciasto, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. 

4. Rozwałkowane ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć na nie masę makową. Zwinąć delikatnie w rulon i odkrajać po kawałku ok.2 cm. 

5. Położyć roladki makowca na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Pod koniec polać roladki lukrem (cukier puder+sok z cytryny) i obsypać skórką pomarańczową. 

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. gdyby nie to, że nie cierpię maku zjadłabym je w całości wszystkie ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń