A dziś kruche, makowe roladki. Mają bardzo dużo maku. Bardzo! Szybkie w przygotowaniu i niezwykle delikatne.
Czas przygotowania: 10-12 minut
Czas trzymania w lodówce: 45 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, wałek, szklanka, łyżka, folia, nóż
Składniki:
- 250 g mąki
- pół kostki masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- masa makowa w puszce ok.400 g
1. Wszystkie składniki oprócz masy makowej połączyć, posiekać i szybko zagnieść.
2. Ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówcę (ok. 45 minut).
3. Po tym czasie wyjąć ciasto, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm.
4. Rozwałkowane ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i wyłożyć na nie masę makową. Zwinąć delikatnie w rulon i odkrajać po kawałku ok.2 cm.
5. Położyć roladki makowca na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Pod koniec polać roladki lukrem (cukier puder+sok z cytryny) i obsypać skórką pomarańczową.
Smacznego:)
gdyby nie to, że nie cierpię maku zjadłabym je w całości wszystkie ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)