Menu

środa, 28 października 2015

Ekspresowe ciastka kakaowe

Kruche ciastka, lekko słodkie z lukrem cytrynowym i żurawiną. Takie na jeden gryz:) Są malutkie i bardzo łatwe w wykonaniu. UWAGA! Wciągają:) Podczas przygotowywania i robienia zdjęć zjadłam chyba z 10 ciasteczek.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas trzymania w lodówce: 1 godzina
Czas pieczenia: 6-7 minut

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, wałek, szklanka do odmierzania, nóż, woreczek foliowy, coś do wykrawania


Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu





Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła (miękkie ale nie rozpuszczone)
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 duże łyżki kakao

1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski (masło kroimy na mniejsze kawałki) - szybko zagniatamy dokładnie ręką, aż do utrzymania jednolitej, ciemnej masy. Jeśli ciasto będzie za mokre i klejące posypać lekko mąką.

2. Powstałe ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na godzinę.

3. Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok.3 mm i wykrywamy kształty według uznania (możemy podsypać mąką, żeby się nie kleiło).

4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Wkładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6-7 minut.

Lukier: sok z cytryny, cukier puder - mieszać do zgęstnienia. 
Każde ciastko oblewamy lukrem i dekorujemy żurawiną.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Przepyszne! I przepis, jaki lubię - prosty, tani, szybki :). Tylko ja dałam dwa jajka, bo coś za suche mi to wyszło na tę ilośc mąki

    OdpowiedzUsuń