Menu

poniedziałek, 9 listopada 2015

Muffiny pomarańczowe

'Muffin' to bez wątpienia amerykańskie słowo. Niektórych denerwuje wydźwięk tego wyrazu, więc przekornie nazywają je babeczkami. Dla mnie nie ma różnicy czy jest to muffin, babeczka czy cupcake - lubię w nich to, że można do nich dodać każdy składnik, zarówno słodki jak i słony i zawsze wychodzą przepyszne.

Dziś miałam połowę pomarańczy (kupionej do grzanego wina), więc zdecydowałam wykorzystać owoc do deseru. Chrupiąca skórka zachęciła do zjedzenia wierzchu jednej z babeczek od razu po upieczeniu. Stygną bardzo szybko, jednak nie mogłam się powstrzymać:)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 12

Przydatne naczynia: 2 miski, blender, szklanka, łyżeczka,
nóż, papilotki, szpatułka









Składniki:
- 1,5 szklanka mąki 
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki śmietany 30%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- sok z połówki pomarańczy
- 2 jajka
- łyżeczka skórki pomarańczowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół łyżki cukru wanilinowego
- pół szklanki mleka
- 12 kostek czekolady

1. Do jednej miski przesiewamy: mąkę, sodę, cukier puder,
proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

2. W blenderze miksujemy masło, śmietanę, jajka, mleko i sok
z pomarańczy (do połączenia się składników).

3. Do miski z mąką dodajemy produkty mokre oraz skórkę
pomarańczową i delikatnie łączymy szpatułką (do połączenia się składników).

4. Papilotki napełniamy masą, do każdej masy wkładamy do
środka kostkę czekolady.

5. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni C i
wkładamy papilotki (najlepiej na  blaszce
lub w formie na muffiny). Pieczemy 20 minut.

Po ostygnięciu można udekorować muffiny ubitą śmietaną z cynamonem i skórkami pomarańczy.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz