Sernik piekłam w kąpieli wodnej. Dzięki temu zabiegowi sernik nie rośnie szybko i nie opada w jeszcze szybszym tempie.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas trzymania w lodówce: 6-12 h
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: tortownica 24 cm, większa blacha, miska, łyżka, mikser, blender, nóż
Składniki:(tortownica 24-26 cm)
Na spód:
- 300 g herbatników
- pół kostki masła
- 1 łyżka orzechów ziemnych niesolonych
- 1 łyżka masła orzechowego
Na masę serową:
- 1 kg twarogu (ja wykorzystałam 500 g twarogu z wiaderka i 500 g twarogu półtłustego w kostce)
- 4 jajka
- 3 łyżki kajmaku
- 3/4 szklanki cukru
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki masła orzechowego
- pół szklanki orzechów ziemnych niesolonych
- batonik snickers
- 100 ml śmietanki 30%
Polewa:
- kajmak (3-4 łyżki)
- pół kostki czekolady
- batonik snickers
- garść orzechów ziemnych niesolonych
1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu powstania lekko mokrego 'piasku'.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zamykamy obręcz i wsypujemy masę na spód - rozłożyć równomiernie i docisnąć dłońmi. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. Jajka ubijamy w mikserze z cukrem. Dodajemy twaróg (łyżka po łyżce) i serek z wiaderka. Miksujemy do połączenia się składników na małych obrotach (aby nie napowietrzyć sera). Dodajemy budyń i śmietankę.
4. Połowę masy odlewamy do oddzielnego naczynia - tam dodajemy pokrojonego snickersa i delikatnie łączymy.
5. Do pozostałej masy dodajemy masło orzechowe, kajmak i garść orzechów - miksujemy lekko do połączenia się składników i uzyskania jednolitego koloru.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i wlewamy najpierw masę ciemną, następne masę jasną.
7. Sernik będzie piekł się w kąpieli wodnej, dlatego zabezpieczamy tortownicę folią aluminiową od spodu i po bokach. Wsadzamy tortownicę do większej blachy i zalewamy blachę wrzątkiem (do połowy wysokości tortownicy). Wkładamy do piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C.
Uwaga: podczas pieczenia nie otwierać piekarnika.
8. Po godzinie wyłączyć piekarnik i trzymać sernik przez 45 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
9. Po ostygnięciu posmarować wierzch kajmakiem i ozdobić według uznania: orzechy, snickers, ubita śmietana, roztopiona czekolada.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Smacznego:)
wooow czad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)