Menu

poniedziałek, 23 listopada 2015

Pizza ze szpinakiem

Przy robieniu pizzy domowej trzeba pamiętać o tym, o czym ja ostatnio zapomniałam! Nie warto dodawać przecier pomidorowy z kartonika, jako sos do pizzy, ponieważ podczas pieczenia puszcza on wodę i wówczas do jedzenia nadaje się wyłącznie wierzch:)

Co najlepsze, nie zdarzyło mi się to pierwszy raz. A przecież człowiek uczy się na błędach!

Reasumując! Jeśli nie robimy domowego sosu z pomidora, polecam użyć przecier w małym opakowaniu (dać go naprawdę niewiele), ewentualnie użyć keczupu.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta: 40-60 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut

Poziom trudności: średnie
Ilość: dla 2-3 osób

Przydatne naczynia: miska, widelec, sucha ściereczka, blacha, łyżka, nóż, patelnia, szpatułka





Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 20 drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki piwa
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki gorącej wody

1. Drożdże kruszymy w misce i posypujemy cukrem. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól i mieszamy.

2. Dodajemy olej, piwo, mleko i mąkę (na razie tylko 1 szklankę) - zagniatamy. Jeśli ciasto przykleja się mocno do rąk - dodać mąki, jeśli jest za suche - piwa.

3. Dobrze zagniecione ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 40-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Dodatki do pizzy:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ser mozzarella (kulka)
- starty ser żółty (1 szklanka)
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 3-4 plastry szynki
- 3-4 suszone pomidory
- przecier pomidorowy (2-3 łyżki)
- sól, pieprz, oregano

4. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz do smaku.

5. Cebulę pokroić w piórka, ser mozzarella, szynkę, pomidory - na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

6. Blachę lekko naoliwić, posypać bułką tartą i wcisnąć wyrośnięte ciasto. Na wierzch dodać koncentrat, posypać przyprawami do smaku.

7. Połowę sera tartego rozsypać na ciasto, na to rozłożyć pozostałe składniki według uznania i na koniec drugą połowę startego sera.

8. Piec w 180 stopniach C przez ok.30 minut (sprawdzać!) na najniższej półce.

Smacznego:)

1 komentarz: