Menu

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernik peanut butter

Dziś są urodziny mojego Taty. Długo myślałam nad tym, jaki tort upiec z tej okazji. Przeszło mi przez myśl ciasto z bezą, tort z kremem truskawkowym i świeżymi owocami, ale jak już dojechałam do sklepu to coś mnie tknęło:) Kupiłam różne składniki na sernik (w tym masło orzechowe, które w Stanach było moją zmorą i zbawieniem jednocześnie:)). Będąc w USA byłam częstym bywalcem Cheesecake factory (co było dość widoczne po moim powrocie:)), ale co zjadłam to moje! 

Już jakiś czas temu dodałam przepis "Cheesecake oreo dream" - sernik, który zrobiłam na podobieństwo tego, którego jadłam właśnie tam. Dziś natomiast próbowałam odtworzyć inny smak niebiańskiego sernika. Nie powiem, że jest dokładnie taki sam, bo bym skłamała, ale mimo, że przez przypadek spaliłabym dziś piekarnik (mały wypadek!) to tort wyszedł mi nieziemsko pyszny. Polecam bardzo mocno!








Składniki:
- 1kg twarogu białego z wiaderka
- 4 jajka
- szklanka cukru
- budyń śmietankowy
- tabliczka czekolady
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki mleka zagęszczonego
- 100 ml śmietanki 36%
- 10 ciasteczek maślanych
- pół kostki masła
- garść orzechów

1. Ciasteczka kruszymy w blenderze lub ręcznie. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. 
Tortownicę o średnicy ok.26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową i dokładnie ugniatamy - tortownicę wkładamy do zamrażarki na 10 minut.

2. W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy ser (po 1 łyżce). Na koniec dodajemy budyń i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

3. Dzielimy otrzymaną masę serową na 3 części. Do 1 części dodajemy 4 łyżki masła orzechowego (mieszamy), do 2 części dodajemy pół tabliczki roztopionej, wystudzonej czekolady (mieszamy), do 3 części dodajemy 4 łyżki mleka zagęszczonego (mieszamy).

4. Do tortownicy wylewamy kolejno masę z masłem orzechowym, masę z czekoladą i masę z mlekiem zagęszczonym.

5. Pieczemy w 180 stopniach C od 60 do 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. 

6. Po tym czasie nie wyjmujemy ciasta z piekarnika - otwieramy drzwiczki i trzymamy ciasto ok.40 minut.

7. Połowę czekolady roztapiamy ze śmietanką cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Polewamy nią sernik i obsypujemy orzechami.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. A jaka to czekolada powinna być w składnikach - mleczna, gorzka, biała czy inna? ;o

    OdpowiedzUsuń
  2. Michał, ja dałam gorzką. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta polecam mleczną. Z każdą czekoladą sernik wyjdzie pyszny:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń