Menu

wtorek, 17 czerwca 2014

Jogurtowe muffinki z jagodami

Lubię piec ciasta przy których nie trzeba używać miksera. Nie dlatego, że go nie lubię. Czasem znajduję się w miejscu, gdzie takiego urządzenia nie ma, a mnie najdzie nagle kuchenna wena:) Dzisiejszy wypiek nie wymaga miksera, także możecie je zrobić właśnie teraz (!) przy użyciu widelca! Potrzebne jest tylko parę składników oraz piekarnik. 


PRZED PIECZENIEM...

 I PO:)


   

Składniki:
-szklanka jagód
-szklanka jogurtu naturalnego (typu greckiego)
-szklanka mąki pszennej
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół szklanki cukru brązowego
-100 ml oleju
-4 łyżki miodu


1.Jajka łączymy z jogurtem, miodem i olejem.

2.W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier brązowy.

3.Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy widelcem. 

4.Do każdej papilotki wkładamy ciasto do 3/4 wysokości.

5.Na każdą muffinkę nakładamy łyżkę jagód.

6.Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach C.

7.Po ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem (ale wcale nie trzeba, bo i tak są pyszne:)).

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Przepiękny blog, przepiękne zdjęcia i na pewno pyszne przepisy. Aż miło się ogląda takie blogi. Blog ma ode mnie duże WOW! pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają te muffinki z jagodami ze zdjęć.

    OdpowiedzUsuń