Menu

wtorek, 3 czerwca 2014

Brownie z jagodami goji (bez mąki)

Jagody goji są podobno naturalnym środkiem przedłużającym życie. Są również dobre dla osób, które niechętnie obnoszą się ze swoimi "srebrnymi" włosami, ponieważ powstrzymują siwienie. Oprócz tego mają w sobie witaminy A, B1, B2, C, E... To nie jedyne lecznicze właściwości jagód goji.
Tym razem postanowiłam upiec brownie bez mąki z dodatkiem w/w jagód. W ostatniej chwili dodałam jeszcze toffifee i muszę przyznać, że sprawdziły się.

Jagody goji można kupić w internetowym sklepie delikatesy-bb.pl (można tam również dostać nietypowe artykuły spożywcze rzadko spotykane w sklepach).






Składniki:
- pół szklanki jagód goji
- 2 jajka
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 2 gorzkie czekolady (190 gr)
- 100 gr masła
- olejek rumowy
- 6 toffifee

1. Jagody goji zalewamy wrzątkiem na ok.15 minut. 

2. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Dodajemy cukier i kilka kropli olejku - mieszamy.

3. Do ostudzonej masy dodajemy jajka oraz jagody goji i dokładnie mieszamy.

4. Masę wylewamy na małą blachę wysmarowaną masłem i układamy toffifee na wierzch.

5. Pieczemy w 170 stopniach C przez 25-30 minut.

6. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz