Menu

wtorek, 10 czerwca 2014

Kurczak w sezamie i miodzie

Uwielbiam połączenie sezamu i miodu, a jak do tego dochodzi jeszcze kurczak...niebo w gębie. Plasterki boczku dodają temu daniu nie tylko wyśmienity smak ale i cudowny zapach. Delikatny sos ziołowo-jogurtowy wręcz idealnie tu pasuje. 





Składniki:
- filet z kurczaka
- 4 łyżki miodu
- 1 jajko
- 4 łyżki sezamu
- 4 plastry boczku

- makaron pełnoziarnisty (ugotowany al dente)
- jogurt naturalny gęsty

Przyprawy: sól, pieprz, vegeta, oregano, sos sojowy, koperek


1. Umyte filety kroimy w paski. Obsypujemy przyprawami (sól, pieprz, vegeta, sos sojowy).

2. Jajko mieszamy z miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy 2 łyżki sezamu.

3. Paski kurczaków moczymy w miodowo-jajecznej masie i układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Na każdy pasek kładziemy kawałek boczku. Na koniec posypujemy wszystko pozostałym sezamem i oregano.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy kurczaki od 12 do 16 minut.

Sos do makaronu: do jogurtu dodajemy koperek, oregano, pieprz i sól - dokładnie mieszamy.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Jakie cudo. Zjadłabym porcję :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń