Kolejne ciasto do wyrobu którego nie potrzebujemy miksera. Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak na działce mojej Babci rosło dużo rabarbarów. Ten kwaskowaty smak!:) Idealne ciasto na lato. Ostatnio też piję sok ze świeżego rabarbaru - w połączeniu z jabłkami jest wyśmienity!
Składniki:
-3 rabarbary
-szklanka jagód
-szklanka jogurtu naturalnego (typu greckiego)
-szklanka mąki pszennej
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół szklanki cukru brązowego
-100 ml oleju
-3 łyżki miodu
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-masło
1.Jajka mieszamy z jogurtem, miodem i olejem.
2.W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę cukier brązowy i wanilinowy.
3.Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy umyte jagody.
4.Rabarbar kroimy w kosteczkę i wrzucamy na suchą patelnię. Posypujemy obficie cukrem i podsmażamy przez ok.8 minut ciągle mieszając.
5.Małą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto z jagodami, a na wierzch wykładamy rabarbar.
6.Na rabarbar kładziemy 4 cienkie paski masła i obsypujemy cukrem brązowym.
7.Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach C.
8.Po ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz