Menu

środa, 18 czerwca 2014

Pstrąg pieczony w folii

Najgorsze (dla mnie) w przygotowywaniu ryb jest to, że one tak patrzą tymi oczami... A najlepszy w nich jest smak, więc warto wycierpieć te 10 minut:) Dwa średnie pstrągi kosztują ok.8-10 zł, więc obiad jest nie tylko wykwintny ale i stosunkowo nie drogi. Nie znam się na winach ale polecam białe, pół słodkie (nie wiem jak jest w standardach, czy to pasuje czy nie ale mi smakuje, a to chyba najważniejsze!).










Składniki:
-2 pstrągi wypatroszone
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- masło
- cytryna
- sól, pieprz

1.Pstrągi dokładnie myjemy.

2.Do środka ryb dodajemy sól, pieprz, wkładamy umytą pietruszkę, pokrojony w paski ząbek czosnku, cytrynę i masło.

3.Folię aluminiową smarujemy olejem, aby ryba nie przywarła do niej podczas pieczenia.

4. Kładziemy rybę na folię i z każdej strony przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

5. Precyzyjnie zawijamy pstrąga w folię i wkładamy do piekarnika.

6. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15 minut, następnie obracamy pstrągi na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz