Menu

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Makaron z sosem słodko-kwaśnym

Czasem w domu po prostu nie ma pomidorów albo przecieru, a zjadłoby się coś na smak spaghetti bolognese. W dzisiejszym przepisie zamieniłam klasyczny sos bolognese na sos słodko-kwaśny. Polecam zrobić sos samemu, jednak jak się nie chce lub zaistnieje brak czasu nie ma problemu - można użyć gotowego ze słoika.



 Składniki na spaghetti:
- 500 gr mięsa mielonego z łopatki
- 1 duża cebula
- makaron tagliatelle (ugotowany al dente)
- pomidorki koktajlowe
- ser z niebieską pleśnią
- oliwa z oliwek

Przyprawy:
rozmaryn, papryka, sól, pieprz

Składniki na sos słodko-kwaśny:
- koncentrat pomidorowy (250 gr)
- marchewka (pokrojona w paski)
- puszka ananasa
- czosnek (2-3 ząbki pokrojone w cienkie plastry)
- sos sojowy (2 łyżki)
- 1 papryka zielona (pokrojona w kostkę)
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- pędy bambusa (puszka)
- bazylia, słodka papryka, curry, pieprz, sól

1.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. 

2.Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy rozmarynem, papryką, solą i pieprzem - dalej smażymy i dokładnie mieszamy. 

3.Na osobnej patelni przygotowujemy sos słodko-kwaśny:

Cebulę dusimy pod przykryciem ok.20 minut. Dodajemy marchewkę, pędy bambusa, paprykę, czosnek oraz ananasa pokrojonego w kostkę WRAZ Z ZALEWĄ. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, sos sojowy i dusimy ok.20 minut

4. Sos dodajemy do mięsa i mieszamy.

5. Na talerz wykładamy ugotowany makaron oraz sos z mięsem. Na sam koniec dodajemy pokruszony ser pleśniowy i pokrojone pomidorki koktajlowe.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza