Składniki na spaghetti:
- 500 gr mięsa mielonego z łopatki
- 1 duża cebula
- makaron tagliatelle (ugotowany al dente)
- pomidorki koktajlowe
- ser z niebieską pleśnią
- oliwa z oliwek
Przyprawy:
rozmaryn, papryka, sól, pieprz
Składniki na sos słodko-kwaśny:
- koncentrat pomidorowy (250 gr)
- marchewka (pokrojona w paski)
- puszka ananasa
- czosnek (2-3 ząbki pokrojone w cienkie plastry)
- sos sojowy (2 łyżki)
- 1 papryka zielona (pokrojona w kostkę)
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- pędy bambusa (puszka)
- bazylia, słodka papryka, curry, pieprz, sól
2.Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy rozmarynem, papryką, solą i pieprzem - dalej smażymy i dokładnie mieszamy.
3.Na osobnej patelni przygotowujemy sos słodko-kwaśny:
Cebulę dusimy pod przykryciem ok.20 minut. Dodajemy marchewkę, pędy bambusa, paprykę, czosnek oraz ananasa pokrojonego w kostkę WRAZ Z ZALEWĄ. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, sos sojowy i dusimy ok.20 minut
4. Sos dodajemy do mięsa i mieszamy.
5. Na talerz wykładamy ugotowany makaron oraz sos z mięsem. Na sam koniec dodajemy pokruszony ser pleśniowy i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz