Menu

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pop cakes

Podczas długiego weekendu byłam z rodziną w Ińsku. Moja kuzynka Marysia (fanka mojego bloga:)) poprosiła mnie, żebym zrobiła pop cakesy. Przecież nie mogłam odmówić! Lubię takie kulinarne wyzwania:) Co prawda nie było miksera i nie mogłam zrobić biszkoptu domowej roboty, ale ten kupny ze sklepu też dał radę! Tak więc wersja dla leniwych...









Składniki:
- biszkopt (można wykorzystać gotowy spód do tortu)
- krem orzechowo-czekoladowy (ok.250 gr)
- 6 pokruszonych herbatników
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- tabliczka białej czekolady
- patyczki do szaszłyków

1. Biszkopt kruszymy, łączymy z kremem, herbatnikami i orzechami, aż do powstania jednej wielkiej kuli.

2. Lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

3. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Moczymy koniec patyczka w gorącej czekoladzie i wbijamy w kulkę (do połowy) - odstawiamy do zamrażarki na 10 minut.

4. Ponownie rozpuszczamy czekoladę i ozdabiamy według uznania - odstawiamy do lodówki na kolejne 10 minut.

Smacznego:)

1 komentarz: