Menu

niedziela, 3 maja 2015

Zupa porowa z musem serowym

Zupa porowa zdecydowanie stoi na podium moich ulubionych zup. Jest bardzo syta z racji dużej ilości mięsa oraz serków topionych. Przepięknie pachnie, gotuje się bardzo szybko i wbrew pozorom do jej przygotowania potrzebujemy niewiele składników. Serwowałam ją podczas ''Kolacji z BE-TASTY"





Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 duże pory
- 500 gramów mięsa mielonego z szynki
- ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, sos sojowy, oregano,
papryka słodka
- 2-3 łyżki masła
- 2 duże podłużne serki topione śmietankowe
- 1 jajko 
- 200 ml wina białego wytrawnego


1. Do gotującego się bulionu wrzucamy listek laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego.

2. Pory dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie talarki. . Podsmażamy na maśle, na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Dusimy pod przykryciem ok.10-12 minut co jakiś czas mieszając.

3. Mięso mielone wykładamy do miski, dodajemy jajko, oregano, sól, pieprz i łączymy wszystko ręką (ewentualnie widelcem).

4. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażony por i wino. Ręką lepimy małe kuleczki mięsne i wrzucamy bezpośrednio do zupy. Gdy wrzucimy już wszystkie dodajemy serki topione po kawałku (wielkości orzecha włoskiego).

5. Gotujemy jeszcze przez 5-8 minut pod przykryciem. Po podaniu posypujemy papryką słodką.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Brzmi mniamuśnie, ale nie ogarniam, jak można przygotować to dzień wcześniej, jak pisałaś ...

    OdpowiedzUsuń