Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 duże pory
- 500 gramów mięsa mielonego z szynki
- ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, sos sojowy, oregano,
papryka słodka
- 2-3 łyżki masła
- 2 duże podłużne serki topione śmietankowe
- 1 jajko
- 200 ml wina białego wytrawnego
2. Pory dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie talarki. . Podsmażamy na maśle, na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Dusimy pod przykryciem ok.10-12 minut co jakiś czas mieszając.
3. Mięso mielone wykładamy do miski, dodajemy jajko, oregano, sól, pieprz i łączymy wszystko ręką (ewentualnie widelcem).
4. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażony por i wino. Ręką lepimy małe kuleczki mięsne i wrzucamy bezpośrednio do zupy. Gdy wrzucimy już wszystkie dodajemy serki topione po kawałku (wielkości orzecha włoskiego).
5. Gotujemy jeszcze przez 5-8 minut pod przykryciem. Po podaniu posypujemy papryką słodką.
Smacznego:)
Brzmi mniamuśnie, ale nie ogarniam, jak można przygotować to dzień wcześniej, jak pisałaś ...
OdpowiedzUsuń