Składniki:
- wafle suche (5 płatów)
- kieliszek wódki
- kostka masła
- szklanka cukru (dałam trochę mniej)
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka (całe)
1. Jajka ubijamy z cukrem w misce nad parą wodną. Trzeba uważać, żeby się nie ścieły.Użyłam do tego miksera ręcznego. Ubijać długo - minimum 15 minut! Po tym czasie odkładamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
2. W drugim naczyniu ucieramy masło. Łyżka po łyżce dodajemy jajko ubite z cukrem.
3. Dodajemy kakao i kieliszek alkoholu - miksujemy na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
4. Na pierwszy płat wykładamy ok.2 łyżki kremu i rozcieramy za pomocą noża. Przykrywamy kolejnym płatem wafla i powtarzamy czynność. Ostatniego wafla nie smarujemy!
5. Całość przykrywamy suchą ściereczką, na którą kładziemy coś ciężkiego np. miskę z wodą.
6. Wafelki najlepsze są na następny dzień (są lekko wilgotne). Kroimy według uznania.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz