Menu

środa, 30 lipca 2014

Sajgonki

To mój pierwszy raz, jeśli chodzi o sajgonki. Dobrze jest potrafić robić sajgonki, zawsze to jakiś plus w CV, jeśli ktoś ma ochotę pracować w tzw. chińczyku. A jeśli kariera chińskiego kucharza nie jest komuś pisana, to radzę po prostu zrobić takie domowe sajgonki na obiad. Wyśmienita sprawa! Polecam!






Składniki: (wychodzi 12 sajgonek)
- 250 gramów mięsa mielonego
- 1 jajko
- 100 gramów makaronu sojowego
- pół cebuli
- 4 liście sałaty masłowej
- szczypiorek
- 1 marchewka
- garść grzybków mun
- papier ryżowy
- sól, pieprz, sos sojowy (3-4 łyżki)

1. Grzybki zalewamy gorącą wodą do zmiękczenia. Odsączamy i wrzucamy do miski.

2. Marchewkę ścieramy na tarcę o grubych oczkach i wrzucamy do miski. Dodajemy poszatkowaną sałatę, oraz cebulkę i szczypiorek pokrojony na małe kawałki.

3. Makaron zalewamy gorącą wodą i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do miski.

4. Dorzucamy mięso mielone, jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

5. Każdy płat papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w letniej wodzie. Zawijamy sajgonki (1 łyżka stołowa na sajgonkę) i smażymy z dwóch stron w głębokim oleju do uzyskania brązowego koloru.

Usmażone sajgonki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

UWAGA: czas smażenia jest bardzo krótki, należy uważać aby nie przypalić!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza