Menu

wtorek, 12 sierpnia 2014

Omlet hiszpański z szynką

Zamiast zwyczajnego śniadania typu płatki z mlekiem, proponuję poświęcić te 6 minut więcej czasu i wykonać pyszny omlet. Jest syty (ale nie ciężki!). Można kombinować z ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze będzie smakował również z pomidorem, papryką, kukurydzą... Do wyboru, do koloru!






Składniki: (na 1 omlet)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1/3 cebuli
- 2 pieczarki
- 2 plasterki szynki
- 1 plaster sera żółtego
- sól, pieprz
- łyżka oliwy 

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli do otrzymania sztywnej piany. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.

2. Do masy jajecznej dodajemy mąkę - łączymy dokładnie. 

3. Dorzucamy pokrojone warzywa, szynkę i ser. Przyprawiamy solą i pieprzem - delikatnie mieszamy szpatułką.

4. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i wylewamy masę. Podsmażamy z jednej strony, następnie obracamy (jeśli chcemy mieć ładny i kształtny omlet proponuję użyć talerza, obrócić patelnię i zsunąć na drugą stronę).

*smażyć pod przykryciem

Smacznego:)

1 komentarz: