P.S. W poniższym przepisie nadużywam słowa "dodajemy" - ale na tym właśnie polega gotowanie tejże zupy:) Non stop coś dodajemy!
Składniki:
-1,5 litra bulionu warzywnego
-300 ml mleka kokosowego
-1 papryczka chili (lub 2 papryczki pikantne)
-3 filety z kurczaka
-1 duży por
-2 cebule białe
-3 ząbki czosnku
-2 marchewki
-1 duża cukinia
-makaron chiński ryżowy
-grzybki mun (garść)
-imbir (2 łyżeczki)
-masło (3-4 łyżki)
Przyprawy:
-curry
-kurkuma
-kolendra
-sól, pieprz, sos sojowy
1. Do garnka wrzucamy masło. Dodajemy pokrojone na małe kawałki filety (obsypane solą i pieprzem) i podsmażamy na małym ogniu.
2. Dodajemy pokrojony por i dalej podsmażamy (w razie potrzeby dodajemy więcej masła).
3. Cebulki kroimy na bardzo małe kawałki (można użyć blendera) i dodajemy do garnka - wszystko mieszamy (dalej smażąc na małym ogniu).
4. Dodajemy pokrojone w malutkie kawałeczki chili, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty na tarce imbir (ok.2 łyżeczek).
5. Cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w paski - dodajemy do garnka.
6. Dodajemy mleko kokosowe oraz gorący bulion.
7. Przyprawiamy curry (2 łyżeczki), kurkumą (2 łyżeczki), kolendrą (1 łyżeczka) oraz sosem sojowym (3-4 łyżki).
8. Grzybki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok.5 minut. Odsączamy wodę, kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
9. Podajemy z makaronem (ugotowanym według przepisu na opakowaniu).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz