Menu

środa, 20 sierpnia 2014

Makaron żytni z sosem pieczarkowym

Pieczarki - kiedyś przeze mnie nie lubiane, dziś są wykorzystywane w moich daniach bardzo często. Makaron może nie wygląda zbyt zachęcająco i estetycznie, za to jest naprawdę pyszny. Bardzo krótki czas przygotowania!






Składniki:
- makaron żytni (ugotowany al dente)
- ok.10 pieczarek
- 5 plasterków boczku wędzonego
- cebulka
- 250 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, sos sojowy, koperek

1. Pieczarki oraz cebulę blendujemy do uzyskania jednolitej masy (tzw. papki).

2. Pokrojony w mniejsze kawałki boczek podsmażamy na patelni. Po ok. 3-4 minutach dodajemy pieczarki z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem - mieszamy (na małym ogniu).

3. Dodajemy ugotowany makaron oraz śmietanę - łączymy, przyprawiamy sosem sojowym.

4. Danie podajemy z drobno posiekanym koperkiem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz