Pesto jest zawsze dobrym pomysłem, gdy nie wiemy "co dziś zrobić na obiad". Nie jest to wcale trudne w wykonaniu, dlatego polecam poświecić chwilkę i zamiast iść do sklepu po gotowca, zrobić samemu. Jeśli nie posiadasz blendera, równie dobrze możesz użyć moździerza. A ten zapach... :)
Składniki:
- makaron tagliatelle (ugotowany al dente)
- 8 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 listków bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 4 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
1. Orzeszki prażymy na patelni - odstawiamy do ostygnięcia.
2. Pomidory, bazylię, orzeszki, parmezan, oliwę, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę umieszczamy w blenderze i blendujemy do uzyskania konsystencji pesto.
3. Do gorącego makaronu dodajemy pesto i dokładnie łączymy.
4. Na koniec posypujemy bazylią.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz