W dzisiejszym przepisie użyłam mięsa z udek kurczaka. Mięso to jest delikatniejsze i bardziej kruche, niż filety. Taka mała odmiana:)
Czas przygotowania: 12 minut
Czas smażenia: 12 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek, durszlak
Składniki:
- 3 udka z kurczaka bez kości
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/3 brokuła
- 1/2 puszki kukurydzy
- makaron tagliatelle (dla 2 osób) - ugotowany al dente
- masło klarowane (2 łyżki)
- 200 ml śmietany 12%
- sól, pieprz, zioła
- parmezan do posypania
- ziarna sezamu
1. Udka (możemy zastosować filety) myjemy, osuszamy i czyścimy z błonek. Kroimy w małe paski, obsypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na maśle klarowanym wraz z pokrojoną w piórka cebulą.
2. Dodajemy różyczki brokuła (surowe), kukurydzę i chwile podsmażamy. Dodajemy śmietanę i zioła oraz ugotowany makaron - wszystko razem mieszamy (doprawić w razie potrzeby).
Podawać gorące z dodatkiem parmezanu i sezamu.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz