U nas w domu poniższe tiramisu poszło w całości od razu. Zostało zjedzone w 10 minut:)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pozostawienia w lodówce: ok.6 h
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: dwie miski, głębszy talerz, szklanka, łyżeczka, mikser/trzepaczka, szpatułka, średniej wielkości naczynie/blacha, folia aluminiowa
Składniki:
- biszkopty podłużne ok.200 g
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek orzechówki
- 150 ml espresso
- kakao
- szczypta soli
2. Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli) -odstawiamy. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem (na puszystą masę). Pod koniec ucierania dodać mascarpone i na małych obrotach 'wmiksować' do utworzenia jednolitej masy.
3. Pianę z białek delikatnie wmieszać w masę z mascarpone.
4. Schłodzone espresso przelewamy do szerszego naczynia, dodajemy orzechówkę i zamaczamy biszkopty z obu stron (tylko chwilę, żeby za bardzo nie zmiękły). Biszkopty układamy do przygotowanej wcześniej blachy/naczynia jeden obok drugiego.
5. Gdy spód naczynia będzie całkowicie wyłożony biszkoptami, należy wyłożyć połowę masy, następnie wyłożyć kolejną porcję biszkoptów i na to pozostałą część masy.
6. Tak przygotowane tiramisu zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 6h. Po wyjęciu posypać na wierzch kakao.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz