Menu

czwartek, 30 marca 2017

Tiramisu orzechowe

Dlaczego orzechowe? Zamiast likieru Amaretto dodałam wódkę orzechową. Smak jest bardzo podobny, ale jednak delikatnie inny. Składniki podane poniżej wystarczą na średniej wielkości naczynie. Jeśli zależy nam na większej porcji tiramisu proponuję podwoić wszystkie składniki.

U nas w domu poniższe tiramisu poszło w całości od razu. Zostało zjedzone w 10 minut:)

Czas przygotowania: 20 minut  
Czas pozostawienia w lodówce: ok.6 h   

Poziom trudności: średnie  
Przydatne naczynia: dwie miski, głębszy talerz, szklanka, łyżeczka, mikser/trzepaczka, szpatułka, średniej wielkości naczynie/blacha, folia aluminiowa 





Składniki:
- biszkopty podłużne ok.200 g 
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek orzechówki
- 150 ml espresso
- kakao
- szczypta soli

1. Zalać kawę, przygotować espresso i odstawić do wystygnięcia.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli) -odstawiamy. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem (na puszystą masę). Pod koniec ucierania dodać mascarpone i na małych obrotach 'wmiksować' do utworzenia jednolitej masy.

3. Pianę z białek delikatnie wmieszać w masę z mascarpone.

4. Schłodzone espresso przelewamy do szerszego naczynia, dodajemy orzechówkę i zamaczamy biszkopty z obu stron (tylko chwilę, żeby za bardzo nie zmiękły). Biszkopty układamy do przygotowanej wcześniej blachy/naczynia jeden obok drugiego.

5. Gdy spód naczynia będzie całkowicie wyłożony biszkoptami, należy wyłożyć połowę masy, następnie wyłożyć kolejną porcję biszkoptów i na to pozostałą część masy.

6. Tak przygotowane tiramisu zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 6h. Po wyjęciu posypać na wierzch kakao.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz