Te gofry są chrupiące i jak dla mnie idealne. Do tej pory ciągle jadłam je z nutellą i/lub syropem klonowym. Dziś przyszedł czas na bogatsze wersje:)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ok.3-4 minuty
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, mikser (może być trzepaczka), drugie naczynie do ubicia białka, gofrownica, kratka do wystudzenia
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Do miski wrzucamy mąkę, mleko, olej, sól, cukier, proszek do pieczenia i żółtko - miksujemy.
2. W drugim naczyniu ubijamy białko ze szczyptą soli (do uzyskania sztywnej piany). Pianę z białek dodajemy do miski z pozostałymi zmiksowanymi składnikami i delikatnie za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej) łączymy ze sobą (tego już nie miksujemy!).
3. Na rozgrzaną gofrownicę wykładamy ciasto za pomocą chochli do zupy, zamykamy i pieczemy ok.3-4 minuty (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może się wydłużyć).
Upieczone gofry koniecznie studzić na kratce! Udekorować ubitą, domową śmietaną (30 lub 36%) z cukrem, owocami, posiekanymi orzechami, czekolad i migdałami.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz