Menu

środa, 5 kwietnia 2017

Bułki pszenne z sezamem

Te bułki są idealne do domowych burgerów, ale również do klasycznych kanapek. Przed rozpoczęciem przygotowywania ich upewnijcie się, że macie dużo czasu, ponieważ ciasto musi przez pewien czas rosnąć (im dłużej tym lepiej:)). Jest to ważne, gdyż dzięki temu bułki będą bardzo puszyste. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więcej się czeka, ale w tym czasie możemy robić przecież coś innego;)

Zapach piekących się domowych bułek jest obłędny. Przebija nawet najlepszą piekarnię!

Czas przygotowania: 20 minut  
Czas na wyrośnięcie: 60 minut i 45 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: robot kuchenny (ale możemy wyrobić ciasto ręcznie), miska, ściereczka, blacha, papier do pieczenia  



Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli

- 1 roztrzepane jajko
- ziarna sezamu do posypania wierzchu bułek

1. Do misy robotu kuchennego wrzucamy mąkę, drożdże, mleko, wodę masło, cukier i sól - wyrabiamy za pomocą haków. (Jeśli wyrabiamy ręcznie, to wrzucamy te składniki do miski i szybko oraz mocno wyrabiamy ręką.) Wyrabiamy do utworzenia jednolitej, zwartej masy. Jeśli ciasto jest za mokre - dodać mąki, jeśli za suche - mleka.

2. Przekładamy ciasto do miski oprószonej mąką i wyrabiamy ręcznie jeszcze przez chwilę. Przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 60 minut.

3. Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski i formujemy bułki. Układamy je koło siebie na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy na 45 minut.

4. Po tym czasie posmarować wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.

5. Piec w 200 stopniach C przez ok.15 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz