Zapach piekących się domowych bułek jest obłędny. Przebija nawet najlepszą piekarnię!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas na wyrośnięcie: 60 minut i 45 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: robot kuchenny (ale możemy wyrobić ciasto ręcznie), miska, ściereczka, blacha, papier do pieczenia
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 roztrzepane jajko
- ziarna sezamu do posypania wierzchu bułek
2. Przekładamy ciasto do miski oprószonej mąką i wyrabiamy ręcznie jeszcze przez chwilę. Przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
3. Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski i formujemy bułki. Układamy je koło siebie na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy na 45 minut.
4. Po tym czasie posmarować wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
5. Piec w 200 stopniach C przez ok.15 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz