Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut w lodówce
Czas smażenia i duszenia: 45 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, garnek, patelnia, miska
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 4 łyżki keczupu lub koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 kostki rosołowej, papryka, sól, pieprz
- 500 ml wody zagotowanej
- masło klarowane, oliwa z oliwek
2. Po tym czasie podsmażyć karkówkę na maśle klarowanym, dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę białą oraz czerwoną (smażyć ok.5 minut co jakiś czas mieszając).
3. Do garnka wlać ok.500 ml wody - zagotować z 1/2 kostki rosołowej, listkiem laurowym, zielem angielskim. Do garnka dodać podsmażoną karkówkę, paprykę i cebulę. Dusić pod przykryciem ok.45 minut (co jakiś czas sprawdzać, zamieszać). Gdy woda trochę odparuje dodać szklankę gorącej wody i keczup/koncentrat - zamieszać.
4. Dusić dalej pod przykryciem do czasu, gdy mięso będzie miękkie, a sos gęsty.
Podawać np. z ziemniakami puree.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz