Menu

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Gulasz z karkówki

Karkówka to zdecydowanie moje ulubione mięso:) Z grilla, z piekarnika (pieczona w kawałku - na każde święta u nas w domu!), na kanapkę itp. Tym razem alternatywna wersja gulaszu, zamiast wołowiny-karkówka. W tej formie jest przepyszna, a wykonanie naprawdę proste. Polecam spróbować:)

Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut w lodówce 
Czas smażenia i duszenia: 45 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, garnek, patelnia, miska


Składniki:
- 4 kotlety z karkówki
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 4 łyżki keczupu lub koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 kostki rosołowej, papryka, sól, pieprz
- 500 ml wody zagotowanej
- masło klarowane, oliwa z oliwek

1. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, pokrojony w paski czosnek, paprykę (przyprawę), sól, pieprz  - połączyć i odstawić do lodówki na min.1 h.

2. Po tym czasie podsmażyć karkówkę na maśle klarowanym, dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę białą oraz czerwoną (smażyć ok.5 minut co jakiś czas mieszając).

3. Do garnka wlać ok.500 ml wody - zagotować z 1/2 kostki rosołowej, listkiem laurowym, zielem angielskim. Do garnka dodać podsmażoną karkówkę, paprykę i cebulę. Dusić pod przykryciem ok.45 minut (co jakiś czas sprawdzać, zamieszać). Gdy woda trochę odparuje dodać szklankę gorącej wody i keczup/koncentrat - zamieszać. 

4. Dusić dalej pod przykryciem do czasu, gdy mięso będzie miękkie, a sos gęsty.

Podawać np. z ziemniakami puree.
Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz