Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 2 minuty
Czas pieczenia: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, trzepaczka/mikser, patelnia, deska do krojenia, nóż
Składniki:
- min. 3 jajka (można użyć 4-5)
- 1/4 szklanki mleka
- garść liści szpinaku
- 1/3 szklanki boczku w kostce
- 4 suszone pomidory
- 1/2 małej cebulki
- 1/4 szklanki startego na grubych oczkach sera cheddar
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól, pieprz, oregano
- masło klarowane/oliwa z oliwek (1 łyżka)
2. Boczek podsmażamy na patelni. Odkładamy do miseczki.
3. Na patelnię dodajemy masło klarowane/oliwę i podsmażamy szpinak z pokrojoną w kostkę cebulą. Pod koniec dodajemy podsmażony wcześniej boczek - mieszamy. Zmniejszamy ogień do połowy i dodajemy masę jajeczną - smażymy ok.2 minuty.
4. Ściągamy z ognia i posypujemy cheddarem oraz parmezanem po całej powierzchni. Całą patelnię wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika (rączkę dla bezpieczeństwa owinąć folią aluminiową) i pieczemy 15 minut.
Na koniec posypać drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz