Menu

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Frittata ze szpinakiem

Frittata, włoska potrawa na bazie jaj. Smakiem i wyglądem zbliżona do tradycyjnego omleta. Bardzo pożywne śniadanie, które doda nam energii i siły do działania:) Ja do swojej frittaty dodałam: szpinak, boczek, pomidory suszone i cheddar z parmezanem, ale tak naprawdę do masy jajecznej możemy dodać swoje ulubione składniki. Koniecznie jeść na gorąco!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 2 minuty  
Czas pieczenia: 15 minut   

Poziom trudności: łatwe
Przydatne naczynia: miska, trzepaczka/mikser, patelnia, deska do krojenia, nóż   




Składniki:
- min. 3 jajka (można użyć 4-5)
- 1/4 szklanki mleka
- garść liści szpinaku
- 1/3 szklanki boczku w kostce
- 4 suszone pomidory
- 1/2 małej cebulki
- 1/4 szklanki startego na grubych oczkach sera cheddar
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól, pieprz, oregano
- masło klarowane/oliwa z oliwek (1 łyżka)

1. Jajka ubijamy w misce z mlekiem. Dodajemy sól, pieprz i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Odkładamy.

2. Boczek podsmażamy na patelni. Odkładamy do miseczki.

3. Na patelnię dodajemy masło klarowane/oliwę i podsmażamy szpinak z pokrojoną w kostkę cebulą. Pod koniec dodajemy podsmażony wcześniej boczek - mieszamy. Zmniejszamy ogień do połowy i dodajemy masę jajeczną - smażymy ok.2 minuty.

4. Ściągamy z ognia i posypujemy cheddarem oraz parmezanem po całej powierzchni. Całą patelnię wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika (rączkę dla bezpieczeństwa owinąć folią aluminiową) i pieczemy 15 minut.

Na koniec posypać drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz