Dziewczyny przez cały tydzień aranżowały i urządzały nowy dom na wsi. Nie wiem naprawdę nie wiem skąd one biorą te pomysły (pytałam, ponoć z głowy!). Są niesamowicie kreatywne, mają milion pomysłów na sekundę do tego stopnia, że ze znalezionego pnia drzewa zrobiły...domek dla misia. Ja nie mam więcej pytań:)
Było mi bardzo miło przybyć na zwieńczenie całego projektu i przygotować z tej okazji różne słodkości oraz obiad.
Trudno jest gotować w czyjejś kuchni, ale w Śmietankowym Domu szybko się odnalazłam:) |
Na szybko zrobiłam francuskie ciastka z serem białym i berberysem.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 1 twaróg półtłusty
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- berberys suszony (Helio)
- 1 białko do posmarowania
Berberys jest bardzo kwaśny i świetnie przełamuje smak w słodkich wypiekach |
Do każdego gniazda wkładamy 2 łyżki słodkiego serka (w misce wymieszać twaróg z cukrem i żółtkiem) oraz posypujemy suszonym berberysem.
Brzegi smarujemy białkiem i zapiekamy całość w 200 stopniach C przez ok.15 minut.
Na górze francuskie kręciołki |
Kolejne ciastka francuskie to tzw.kręciołki:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 opakowania masy adwokatowej (Helio)
- 1 białko do posmarowania
Ciasto francuskie smarujemy po całości masą adwokatową. Zwijamy ciasny rulon do połowy ciasta. Drugą połowę zwijamy w taki sam rulon. Wykrajamy ciastka o grubości ok.2-3 cm i układamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w 200 stopniach C przez ok.15 minut.
Dynie ze zdjęcia to dzieło Sandrynki :) |
Miło patrzeć jak ciasto znika:) |
Uwielbiam piec muffiny, ale jeszcze bardziej uwielbiam je dekorować kremem! Tutaj mascarpone z ubitą śmietaną i łyżką cukru. Część z nich oprószyłam delikatnie cynamonem. Zrobiłam muffiny mocno czekoladowe -> z tego przepisu oraz waniliowe z dodatkiem kawałków czekolady i rodzynek firmy Helio -> z tego przepisu.
Upał niesamowity, ale bolognese z kokardkami Lubella został zjedzony ze smakiem. A nie ma nic lepszego (przynajmniej dla mnie!) niż patrzenie jak inni jedzą coś, co zostało przez Ciebie przygotowane:)
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pasatę i dalej smażymy. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.
Polać ugotowany al dente makaron, udekorować listkiem bazylii i jeść od razu:)
Przy wyjściu otrzymałam paczkę z prezentami za które chciałam bardzo podziękować: Ziaja Polska, Regalia, Creative Boutique, Creative hobby, Idka - nowoczesna pasmanteria, Merely Susan, Anne Handmade & Design, AgoHome i Artystyczna Pracownia Upominków Kokardka.
Przy wyjściu otrzymałam paczkę z prezentami za które chciałam bardzo podziękować: Ziaja Polska, Regalia, Creative Boutique, Creative hobby, Idka - nowoczesna pasmanteria, Merely Susan, Anne Handmade & Design, AgoHome i Artystyczna Pracownia Upominków Kokardka.
Po całodziennym spotkaniu wszyscy byli bardzo zmęczeni, ale ja uwielbiam takie 'eventy' i chętnie powtórzę to jeszcze nie raz!
To do czyjej kuchni mogę teraz wbijać?
Joanna Koczan
Joasiu, było pysznie! Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńMoja córka, która lubi gotować mówi że najfajniejsza w gotowaniu jest nie samo gotowanie ale karmienie ludzi i patrzenie jak jedzą:)
Joasiu, było pysznie! Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńMoja córka, która lubi gotować mówi że najfajniejsza w gotowaniu jest nie samo gotowanie ale karmienie ludzi i patrzenie jak jedzą:)
Dziękuję również Ewo:) Tak to prawda:)
UsuńWszystko tak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
Usuńprzyjeżdżaj do mnie!!! jesteś dla mnie absolutną kulinarną Mistrzynią <3 wszystko było taaaakieeee pyszne!!! trzymam kciuki za spełnienie Twojego marzenia :)
OdpowiedzUsuń:* Bardzo chętnie wpadnę:)))!!!
UsuńJa już tylko czekam, kiedy technika będzie tak rozwinięta, że będzie można posmakować takie cudeńka online :)
OdpowiedzUsuńOoo tak to by było dobre :D
Usuń