Menu

sobota, 3 września 2016

Niedzielne śniadanie - Grzanki ciabatty z jajecznicą

Jajecznica to chyba jedno z bardziej tradycyjnych śniadań w Polsce. W końcu co to za filozofia wbić jajka na patelnię z masłem, zamieszać i podać. Moja jajecznica zawsze musi być dość mocno ścięta! Nie, że od razu na wiór, ale nie dopuszczam 'glutowatego' białka...

Dziś inspiracja na niedzielne śniadanie - grzanki z ciabatty podane z jajecznicą z boczkiem. Niby banalnie, ale całkiem ciekawie:) Nie trzeba przy tym daniu używać widelca;)

Czas przygotowania: 5 minut  
Czas smażenia: 3-5 minut (w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać)   

Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: deska do krojenia, nóż, patelnia, szpatułka do mieszania, łyżka   





Składniki:
- 2 ciabatty
- 4 jajka
- boczek wędzony pokrojony w kostkę
- 2 łyżki masła
- serek typu almette
- szczypiorek
- sól, pieprz

1. Ciabattę kroimy w mniejsze kromki i podgrzewamy w piekarniku (200 stopni C przez ok.5 minut).

2. Na patelnię wrzucamy masło i pokrojony boczek. Po 2-3 minutach wbijamy jajka, sól, pieprz - energicznie mieszamy.

3. Ciabatty wyciągamy z piekarnika, smarujemy serkiem i nakładamy łyżką gotową jajecznicę. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz