Menu

niedziela, 19 lipca 2015

Muffiny mocno czekoladowe

Ostatnio mam ciągłą ochotę na czekoladę w różnej postaci. Zatem muffiny czekoladowe z płynną czekoladą w środku i z kremem z Nutellą i mascarpone to strzał w dziesiątkę:) W taki upały średnią przyjemnością jest pieczenie, aczkolwiek wolę chwilę się pomęczyć przy buchającym gorącym powietrzem piekarniku żeby za chwilę zaspokoić potrzebę słodkiego:)





Składniki(na ok.8 babeczek): 
- 2 jajka
- szklanka mąki
- pół szklanki gorącej wody
- 6 łyżek kakao
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czekolada mleczna (kostki)

Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 5 łyżek nutelli

1. Kakao zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól - łączymy.

3. W osobnym naczyniu ucieramy masło i jajka. Dodajemy zawartość miski i łączymy za pomocą łyżki. Na koniec wlewamy wystudzone kakao - łączymy.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Masę wlewamy do papilotek (ok.3/4). Do każdej babeczki wkładamy 1 kostkę czekolady (tak aby była w środku).

5. Pieczemy przez 20 minut (do tzw."suchego patyczka). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy drzwiczki. Po 15 minutach wyciągamy babeczki i studzimy.

Krem:
Serek mascarpone łączymy dokładnie z nutellą (za pomocą łyżki), aż do połączenia się składników i utworzenia jednego koloru.

6. Ozdabiamy babeczki kremem (dopiero jak ostygną całkowicie!).

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz