Menu

czwartek, 10 lipca 2014

Malinowe brownie z bezą

Uwielbiam połączenie czekolady z malinami. A czekolada, maliny i beza to już przesada (w pozytywnym tego słowa znaczeniu!). Ciasto zjedzone w pół godziny:) Ale polecam odczekać aż wystygnie, bo wtedy smakuje o niebo lepiej.








Składniki na spód:
- pół kostki masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- garść malin
- 2 jajka
- pół szlanki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao

Składniki na bezę:
- 2 białka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka skrobi

1.Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
2.Jajka łączymy z cukrem - dokładnie mieszamy (może być przy pomocy łyżki).
3.Do jajek dodajemy mąkę, kakao oraz czekoladę z masłem - mieszamy dokładnie.
4.Przelewamy ciasto do małej blaszki (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i układamy na nim maliny.
5.Pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut.

6.Miksujemy białka ze szczyptą soli aż do otrzymania sztywnej piany. Dodajemy cukier (po łyżce) - dalej miksujemy. Na koniec dodajemy skrobię.
7.Wykładamy bezę na ciasto i pieczemy dalej w 170 stopniach C przez 40 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz