Menu

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Batony owsiane z truskawkami

Jakiś czas temu robiłam batony musli z syropem klonowym, które wyszły mistrzowskie. W ślad za tym powstały owsiane batony z truskawkami, borówkami i bananem. Czekoladę dodałam w ostatnim momencie, ale warto:) W przepisie nie ma cukru, więc można sobie pozwolić. 

Czas przygotowania: 10 minut  
Czas pieczenia: 30 minut   

Poziom trudności: łatwe  
Przydatne naczynia: dwie miski, łyżka, nóż, deska do krojenia, szklanka do odmierzania, blacha, papier do pieczenia 
  






Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 banan
- garść truskawek
- garść borówek
- 1/2 czekolady mlecznej
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- łyżka rodzynek
- łyżka żurawiny
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki miodu

1. Banana i truskawki kroimy w kostkę. Czekoladę siekamy drobno nożem.

2. Do jednej miski wbijamy jajko, wlewamy mleko i miód - mieszamy.

3. Do drugiej miski wrzucamy resztę składników - wszystko mieszamy razem i dolewamy zawartość pierwszej miski. Dokładnie łączymy tak, aby wszystkie składniki były mokre.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wrzucamy całą zawartość miski i dociskamy dłońmi.

5. Pieczemy w 190 stopniach C przez 30 minut. Kroić na gorąco.

Smacznego:)

3 komentarze: