Składniki:
- szparagi zielone (pęczek)
- bulion warzywny 0,5 l
- 2 ziemniaki średnie
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula biała
- 1/3 papryczki ostrej
- 6-8 listków mięty
- 150 ml śmietany 12%
- parmezan
- przyprawy (ilość wg uznania):
pieprz biały, gałka muszkatołowa, papryka słodka, sos sojowy
1. Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Przekrajamy na pół i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (do tej zupy nie trzeba ich gotować na stojąco). Gotować 12 minut.
2. W drugim garnku gotujemy bulion (może być z kostek - wtedy używamy 2 kostki warzywne). Dodajemy ugotowane szparagi oraz pokrojone na mniejsze kawałki obrane ziemniaki, marchewkę, cebulę, ząbki czosnku oraz papryczkę.
3. Po ok.10 minutach dorzucamy listki mięty oraz przyprawy - całość blendujemy. Wlewamy śmietanę i dalej blendujemy, aż do otrzymania kremowej konsystencji.
Podawać z łyżką śmietany i cienkimi plastrami parmezanu.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz