Menu

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Tarta z ricottą i borówkami

Dziś znalazłam w sklepie promocję ricotty i właśnie dlatego przyrządziłam tą wspaniałą tartę. Lekko słonawy smak serka doskonale przełamuje słodycz śmietanki z cukrem pudrem. 







Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150 g borówek

1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem (2 łyżki) i solą. Dodajemy jajko i masło - szybko zagniatamy do otrzymania jednolitej masy, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 45 minut.

2. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i wkładamy do naczynia na tartę (uprzednio posmarowanego masłem). Nakłuwamy widelcem spód i pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.

3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek ricotta (łyżka po łyżce) i miksujemy na niskich obrotach do połączenia.

4. Wykładamy krem na podpieczoną i schłodzoną tartę, ozdabiamy borówkami i listkiem mięty.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Tarta naprawdę prosta do wykonania, w temacie pieczenia jestem zielona, a poszło bardzo łatwo. Do tego jest pyszna i piękna wizualnie. Polecam!! :)

    OdpowiedzUsuń