Składniki:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- dżem agrestowy
1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy jajko i masło (pokrojone w kostkę) - szybko zagniatamy do otrzymania jednolitej masy, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 45 minut.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy foremką niewielkie kółka. Na połowę otrzymanych kółek wykładamy pół łyżki dżemu agrestowego. Pozostałą ilość 'kółek' wykrawamy wybrany przez nas wzorek (lub mniejsze kółko) i przykrywamy nimi nasmarowane dżemem ciastka.
3. Gotowe ciastka układamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego:)
Zestaw foremek 13 szt. IKEA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz