Menu

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ciastka z dżemem agrestowym

Ciasteczka kruche z dziurką i kwaśnym dżemem agrestowym - szybki przepis, ciastka świetnie komponują się z kawą lub herbatą. Do wykrawania dziurek użyłam zestawu z Ikeii (zdjęcie pod postem). Można użyć jednak szklanki, bądź kieliszka - według uznania.






     


Składniki:
- 100 g masła 
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- dżem agrestowy

1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy jajko i masło (pokrojone w kostkę) - szybko zagniatamy do otrzymania jednolitej masy, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 45 minut.

2. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy foremką niewielkie kółka. Na połowę otrzymanych kółek wykładamy pół łyżki dżemu agrestowego. Pozostałą ilość 'kółek' wykrawamy wybrany przez nas wzorek (lub mniejsze kółko) i przykrywamy nimi nasmarowane dżemem ciastka.

3. Gotowe ciastka układamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego:)

Zestaw foremek 13 szt. IKEA:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz