Przystanek Makowica znajduje się we wsi Makowica oddalonej o 80 km od Warszawy (co daje nam możliwość spędzenia w podróży zaledwie 1,5h). To miejsce, gdzie gołym okiem widać ile pracy i miłości włożono w aranżację i klimat. Można tu porządnie wypocząć od ludzi, spalin, pośpiechu i wszystkiego tego co nam przeszkadza na co dzień w mieście.
Poniżej inspiracje i przepisy na grilla:
Pomysł na karkówkę z grilla:
Karkówkę najlepiej wcześniej (2-3 dni) zamarynować i włożyć do lodówki.
Marynata na 1kg mięsa:
- 1/2 szklanki oliwy
- łyżka papryki
- łyżka oregano
- łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku (drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę)
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Wszystkie składniki na marynatę łączymy. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 'kotlety'. Obtaczamy każdy kawałek z dwóch stron i wkładamy do lodówki na min.12h - polecam jednak dłużej.
Na grilla możemy wrzucić większość warzyw. Wystarczy pokroić je w mniejsze kawałki, oblać lekko oliwą i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Pomysł na rybę z grilla:
Rybę (np. dorsz lub pstrąg łososiowy) myjemy, osuszamy, wyciągamy ości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do środka wkładamy świeży koper, świeżą pietruszkę, plastry czosnku, kawałki cebuli czerwonej, kawałki masła i plastry cytryny. Całość zawijamy w folię aluminiową i grillujemy.
Do każdej grillowej potrawy zawsze pasują różnego rodzaju sałatki. Moje ulubione to:
Sałatka z makaronem i brokułem - przepis.
Sałatka z rukolą - przepis.
Sałatka z serem pleśniowym i nerkowcami - przepis.
Sosy, które przygotowałam do naszego obiadu to moje ulubione trio, czyli: czosnkowy, belgijski i tzatziki - przepis.
Przystanek Makowica |
Przystanek Makowica |
Przystanek Makowica |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz