Menu

sobota, 16 czerwca 2018

Pierogi z ziemniakami i suszonym pomidorem

Ostatnio prawie w ogóle nie gotowałam ze względu na dodatkowe zajęcia i pracę, ale idą wakacje, a wraz z nimi trochę więcej czasu - mimo, że człowiek już po szkole:) Dzisiejszy przepis inspirowany był (jeśli można tak powiedzieć) brakiem produktów w domu... Tzn. ziemniaki, suszony pomidor i boczek to trzy składniki, które znalazłam i z których postanowiłam szybko coś sporządzić. Niestety upał i gotowanie przy kuchence to nie jest najlepsza sytuacja, ale podstawiłam sobie wiatrak i tak oto wyszły bardzo proste pierogi z dość niekonwencjonalnym farszem.

Czas przygotowania: 25 minut  
Czas gotowania: 2 minuty od wypłynięcia   
Poziom trudności: średnie  
Przydatne naczynia: miska, garnek, patelnia, nóż, deska, obieraczka do ziemniaków, czysta ściereczka




Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki 
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy

na farsz:
- 6 ziemniaków
- 6 suszonych pomidorów
- boczek wędzony
- sól, pieprz, czarny sezam, papryka ostra
- masło

1. Do miski wrzucamy mąkę, wodę, sól i oliwę - łączymy. Jeśli ciasto jest za mokre to dodajemy więcej mąki, jeśli za suche i się nie klei - dodajemy więcej wody. Zagniatamy do połączenia, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na 30 minut.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (dzięki temu szybciej się ugotują) i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy.

3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy do ugniecionych ziemniaków.

4. Suszone pomidory kroimy  na mniejsze kawałki - dodajemy do reszty farszu. Przyprawiamy solą i pieprzem - łączymy wszystko.

5. Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy.

6. Ciasto rozwałkować cienko (podsypać mąką) i wyciąć okręgi. Na środek każdego okręgu dodajemy farsz, 'zamykamy' pieroga i dociskamy brzegi.

7. Do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy wrzucamy pierogi (po wrzuceniu od razu raz zamieszać od dołu) i gotujemy 2 minuty od momentu, gdy pierogi wypłyną na wierzch.

Podawać z oliwą, czarnym sezamem i ostrą papryką.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz