Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 2 minuty od wypłynięcia
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, garnek, patelnia, nóż, deska, obieraczka do ziemniaków, czysta ściereczka
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
na farsz:
- 6 ziemniaków
- 6 suszonych pomidorów
- boczek wędzony
- sól, pieprz, czarny sezam, papryka ostra
- masło
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (dzięki temu szybciej się ugotują) i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy.
3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do zarumienienia. Dodajemy do ugniecionych ziemniaków.
4. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki - dodajemy do reszty farszu. Przyprawiamy solą i pieprzem - łączymy wszystko.
5. Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy.
6. Ciasto rozwałkować cienko (podsypać mąką) i wyciąć okręgi. Na środek każdego okręgu dodajemy farsz, 'zamykamy' pieroga i dociskamy brzegi.
7. Do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy wrzucamy pierogi (po wrzuceniu od razu raz zamieszać od dołu) i gotujemy 2 minuty od momentu, gdy pierogi wypłyną na wierzch.
Podawać z oliwą, czarnym sezamem i ostrą papryką.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz