Sos czosnkowy
- serek naturalny np. "Bieluch" - 1 opakowanie (150 g)
- 1,5 ząbka czosnku
- szczypta cukru
- szczypta soli i pieprzu
- parę kropel soku z cytryny
- oregano suszone (1 łyżeczka)
- koperek świeży (2 łyżeczki)
Do miski wrzucamy serek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, oregano i posiekany drobno koperek. Wszystko razem łączymy i odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Sos belgijski
- 5 łyżek keczupu
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 cebuli białej
- sól, pieprz
Do miski wrzucamy keczup i majonez. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przyprawy - łączymy.
Sos tzatziki
- jogurt grecki 250 ml
- 1 ogórek świeży (gruntowy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Do miski wrzucamy jogurt grecki. Ogórek dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach - dodajemy do jogurtu. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy - łączymy.
Smacznego:)
Bardzo lubię domowe sosy, do sałat, kotletów czy jako dipy:)
OdpowiedzUsuńdomowe są najlepsze
OdpowiedzUsuń