Menu

środa, 12 lipca 2017

Sosy (czosnkowy, belgijski, tzatziki)

Sosy są wspaniałym dopełnieniem potraw. Mięso z grilla, frytki, zapiekanki, hot dogi, burgery - u mnie też nawet bywa, że pierogi ruskie jem z sosem czosnkowym:)! Tak właśnie. Sos czosnkowy to mój ulubiony. Poniżej przepisy na trzy pyszne sosy idealne na każdą porę roku:)



Sos czosnkowy

- serek naturalny np. "Bieluch" - 1 opakowanie (150 g)
- 1,5 ząbka czosnku
- szczypta cukru
- szczypta soli i pieprzu
- parę kropel soku z cytryny
- oregano suszone (1 łyżeczka)
- koperek świeży  (2 łyżeczki)

Do miski wrzucamy serek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, oregano i posiekany drobno koperek. Wszystko razem łączymy i odstawiamy do lodówki na 10 minut.


Sos belgijski

- 5 łyżek keczupu
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 cebuli białej
- sól, pieprz

Do miski wrzucamy keczup i majonez. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przyprawy - łączymy.


Sos tzatziki

- jogurt grecki 250 ml
- 1 ogórek świeży (gruntowy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Do miski wrzucamy jogurt grecki. Ogórek dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach - dodajemy do jogurtu. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy - łączymy.

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię domowe sosy, do sałat, kotletów czy jako dipy:)

    OdpowiedzUsuń