Placek po zbójnicku, placek po cygańsku czy placek po węgiersku - każdy mówi na niego inaczej, ale wiadomo, że chodzi nam o jeden i ten sam placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Ja osobiście nie lubię smażyć jednego wielkiego placka wielkości patelni, bo trudno jest go obrócić i zazwyczaj się 'psuje', co mnie BARDZO denerwuje, że nie jest perfekcyjnie. Robię więc parę mniejszych placków i jest super. Ważne, żeby mięso było miękkie (dlatego trzeba ja dłużej gotować). Pyszne to i myślę, że nigdy nie zostanę wegetarianką:)
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: min.1,5h - 2h
Czas smażenia: 5-6 min.
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: patelnia, garnek, miska, nóż, deska do krojenia, łyżka, tarka
Składniki:
placki ziemniaczane:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
farsz:
- 0,5 kg mięsa na gulasz
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 150 g koncentratu pomidorowego
- ok.1,5 litra wody
- sól, pieprz, ziele anielskie, liść laurowy
- olej do smażenia
1. Mięso na gulasz obmyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem i obsmażyć krótko na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim ogniu.
2. Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć krótko i dodać do garnka po ok.20 minutach. Gotować wszystko przez minimum 1,5h pod przykryciem.
3. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy mięso zrobiło się już miękkie. Jeśli nie, a woda nam już wyparowała wtedy dolewamy więcej wody i gotujemy dalej. Jeśli mięso jest miękkie to dolewamy szklankę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do zgęstnienia (ma powstać sos).
4. Placki ziemniaczane: ziemniaki (obrane) i cebulę ścieramy na tarce - odsączamy z nadmiaru wody za pomocą np.sitka lub durszlaka. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Łączymy wszystko razem.
5. Placki smażymy na gorącej patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron.
6. Na gotowe placki ziemniaczane nakładamy mięso i śmietanę.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz