Menu

wtorek, 17 lipca 2018

Placki po zbójnicku

Danie to jest typowo zimowe, ale właściwie ostatnio piłam grzane wino na Krakowskim Przedmieściu, więc nic nie szkodzi!

Placek po zbójnicku, placek po cygańsku czy placek po węgiersku - każdy mówi na niego inaczej, ale wiadomo, że chodzi nam o jeden i ten sam placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Ja osobiście nie lubię smażyć jednego wielkiego placka wielkości patelni, bo trudno jest go obrócić i zazwyczaj się 'psuje', co mnie BARDZO denerwuje, że nie jest perfekcyjnie. Robię więc parę mniejszych placków i jest super. Ważne, żeby mięso było miękkie (dlatego trzeba ja dłużej gotować). Pyszne to i myślę, że nigdy nie zostanę wegetarianką:)

Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: min.1,5h - 2h
Czas smażenia:  5-6 min.
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: patelnia, garnek, miska, nóż, deska do krojenia, łyżka, tarka





Składniki:
placki ziemniaczane:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz

farsz:
- 0,5 kg mięsa na gulasz
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 150 g koncentratu pomidorowego
- ok.1,5 litra wody
- sól, pieprz, ziele anielskie, liść laurowy
- olej do smażenia

1. Mięso na gulasz obmyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem i obsmażyć krótko na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim ogniu.

2. Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć krótko i dodać do garnka po ok.20 minutach. Gotować wszystko przez minimum 1,5h pod przykryciem.

3. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy mięso zrobiło się już miękkie.  Jeśli nie, a woda nam już wyparowała wtedy dolewamy więcej wody i gotujemy dalej. Jeśli mięso jest miękkie to dolewamy szklankę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do zgęstnienia (ma powstać sos).

4. Placki ziemniaczane: ziemniaki (obrane) i cebulę ścieramy na tarce - odsączamy z nadmiaru wody za pomocą np.sitka lub durszlaka. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Łączymy wszystko razem.

5. Placki smażymy na gorącej patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron.

6. Na gotowe placki ziemniaczane nakładamy mięso i śmietanę.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz