Powracając do wciąż gorącej Warszawy i myśląc nad obiadem, który nie będzie wymagał zbyt długiego stania w kuchni przypomniała mi się ta bardzo prosta sałatka z makaronem. Koniecznie przed podaniem włożyć do lodówki!
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Przydatne naczynia: garnek x2, miska, deska do krojenia, nóż, praska do czosnku, łyżka, mniejsza miseczka, durszlak
Składniki:
- 1 brokuł
- 1,5 szklanki makaronu typu kokardki
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 sera feta
- 1/2 puszki kukurydzy
- duży jogurt grecki (min.300 ml)
- 1,5 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- świeży koperek
- sól, pieprz
1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty (tylko podgotować, nie ma być rozgotowany). Przełożyć na durszlak i zalać zimną wodą. Do miski wrzucić różyczki brokuła (wielkość według uznania).
2. Makaron ugotować al dente, przełożyć na durszlak, zalać zimną wodą, odlać i przełożyć do brokuła.
3. Do miski dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokruszony ser feta oraz kukurydzę.
4. Do osobnej, mniejszej miseczki włożyć jogurt grecki, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany świeży koperek, sól i pieprz - wymieszać dokładnie i dodać do miski. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki.
Przed podaniem można posypać grzankami.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz