Menu

środa, 9 sierpnia 2017

Sałatka z makaronem i brokułem

Powróciłam właśnie z krótkich wakacji, na których jadłam tak pyszne dania, że żałuję, iż nie da się opowiedzieć SMAKU! No nikt kto tego nie jadł nie zrozumie, jak bardzo dana potrawa była mistrzostwem świata.

Powracając do wciąż gorącej Warszawy i myśląc nad obiadem, który nie będzie wymagał zbyt długiego stania w kuchni przypomniała mi się ta bardzo prosta sałatka z makaronem. Koniecznie przed podaniem włożyć do lodówki!

Czas przygotowania: 15 minut  
Poziom trudności: bardzo łatwe  
Przydatne naczynia: garnek x2, miska, deska do krojenia, nóż, praska do czosnku, łyżka, mniejsza miseczka, durszlak   




Składniki:
- 1 brokuł
- 1,5 szklanki makaronu typu kokardki
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 sera feta
- 1/2 puszki kukurydzy
- duży jogurt grecki (min.300 ml)
- 1,5 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- świeży koperek
- sól, pieprz

1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty (tylko podgotować, nie ma być rozgotowany). Przełożyć na durszlak i zalać zimną wodą. Do miski wrzucić różyczki brokuła (wielkość według uznania).

2. Makaron ugotować al dente, przełożyć na durszlak, zalać zimną wodą, odlać i przełożyć do brokuła.

3. Do miski dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokruszony ser feta oraz kukurydzę.

4. Do osobnej, mniejszej miseczki włożyć jogurt grecki, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany świeży koperek, sól i pieprz - wymieszać dokładnie i dodać do miski. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki.

Przed podaniem można posypać grzankami.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz