Ja dziś upiekłam wytrawną, lekko pikantną (za sprawą chorizo). Pyszna, idealna na obiad.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas trzymania w zamrażarce: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut + 20 minut
Poziom trudności: średnie
Przydatne naczynia: miska, nóż, deska do krojenia, folia spożywcza, papier do pieczenia, talerzyk, wałek, średnia blacha/naczynie na tartę, mikser/trzepaczka do jajek, widelec, łyżka
Składniki:
na spód:
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
na farsz:
- 6 plasterków chorizo
- 1/4 kostki sera feta
- 1/2 cebuli białej
- szczypiorek
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy (można podsypać mąką) i wkładamy do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dziurkujemy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
3. W tym czasie ubijamy jajka ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową (po ok.1/3 łyżeczki każdej przyprawy). Ubite jajka wylewamy na podpieczony spód, układamy chorizo, pokrojoną cebulę i pokruszony ser feta. Pieczemy dalej ok.20 minut.
Na koniec posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz