Menu

wtorek, 4 lipca 2017

Tarta z chorizo

Tarta to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni francuskiej. Można ją piec na spodzie ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego (ja jednak preferuję te pierwsze). Tarta może być zarówno wytrawna, jak i słodka - w formie deseru.

Ja dziś upiekłam wytrawną, lekko pikantną (za sprawą chorizo). Pyszna, idealna na obiad.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas trzymania w zamrażarce: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut + 20 minut   

Poziom trudności: średnie  
Przydatne naczynia: miska, nóż, deska do krojenia, folia spożywcza, papier do pieczenia, talerzyk, wałek, średnia blacha/naczynie na tartę, mikser/trzepaczka do jajek, widelec, łyżka   





Składniki:
na spód:
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka wody

na farsz:
- 6 plasterków chorizo
- 1/4 kostki sera feta
- 1/2 cebuli białej
- szczypiorek
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

1. Zimne masło kroimy w mniejsze kostki. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do miski i szybko rozcieramy palcami, ugniatamy do otrzymania jednolitej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy (można podsypać mąką) i wkładamy do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dziurkujemy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.

3. W tym czasie ubijamy jajka ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową (po ok.1/3 łyżeczki każdej przyprawy). Ubite jajka wylewamy na podpieczony spód, układamy chorizo, pokrojoną cebulę i pokruszony ser feta. Pieczemy dalej ok.20 minut.

Na koniec posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza